Möt våra vägledare: Jessica Hjert Flod

Att skriva om livet när det är som svårast – dela med sig av så väl ångest som diagnoser – det får henne att må bättre och hon vet att hennes ord också hjälper andra.
– Vi som människor bär samma känslor. Vi är inte ensamma, säger beteendevetaren, författaren och Write Your Self-vägledaren Jessica Hjert Flod.

Minska återfall i brott, motivera och stötta människor till förändring och ett bättre liv, det är vad Jessicas arbete inom kriminalvården handlar om. Hon gör också personutredningar till domstol, leder behandlingsprogram mot missbruk och grupp-program för män som slår kvinnor. Jessica Hjert Flod möter dagligen människor i akut kris. Den professionella erfarenheten i kombination med lång akademisk utbildning har bidragit till ett starkt intresse för det mänskliga psyket. Men också hennes egen personliga erfarenhet av att leva med psykisk ohälsa.

Öppenheten något positivt

För fem år sedan, under en period då hon mådde väldigt dåligt, startade Jessica sin blogg.
– Syftet var att skriva om mitt liv – öppet, ärligt och utan mask – och jag kände direkt att det fick mig att må så mycket bättre. Att jag dessutom fick stöd i mina läsare och fick bekräftat att så många kände igen sig – det var en bonus jag inte hade räknat med, berättar Jessica.

Bloggen blev mycket läst, uppskattad och delad. Inget hat, bara kärlek. Ändå händer det att folk undrar om hon ångrat att hon varit så öppen – om det till exempel har försvårat i den professionella rollen för henne.
– Visst har det hänt att jag funderat över vad folk egentligen vet om mig – vem som läst det jag skrivit. Men jag har aldrig sett min öppenhet som något negativt, tvärtom. Jag jobbar med människor i utsatta situationer och tror att den kan vara till hjälp i mötet med dem. Genom mina diagnoser har jag själv svårt att fungera som majoriteten och jag tror att det bidrar till en ödmjukhet inför andras problem.

Diagnoserna blev en förklaring

Jessica vill göra psykisk ohälsa mer pratbart och skapa ett öppnare klimat och en bättre förståelse för ämnet. Hon tror på att bryta tabun, för att det kan rädda liv och förändra världen.
Parallellt driver Jessica företaget, Nestor förlag, vars syfte är att berätta om just det som finns men inte alltid syns och hennes debut som författare var boken Måste alla vara så jävla lyckliga hela tiden. Den skildrar småbarnslivets baksidor och trotsar den norm som säger att en mamma alltid måste vara lycklig.

Som 32 åring fick hon diagnoserna ADHD och GAD, generaliserat ångestsyndrom.
– Jag har mått dåligt genom livet men trott att ADHD bara gällde för busiga pojkar. Jag förstod sedan att ätstörningar, självskadebeteende och depressioner hos kvinnor ofta grundade sig i ADHD och då fick jag en förklaring på mitt dåliga mående som jag aldrig tidigare förstått, säger hon.

Jessica har många järn i elden, arbetar heltid, driver företag och föreläser ofta. Hon tror att hennes ADHD kan vara orsak till energin och drivet – helt enkelt en superkraft emellanåt. Men baksidorna finns också. Ibland jobbar Jessica för mycket, har svårt att se när gränserna överträds. Hon har också problem med tidsuppfattning och korttidsminnet sviker. Diagnosen GAD innebär dessutom en stark oro för saker som hör till vardagen. Detta blev allt svårare att hantera efter att hon fått sitt första barn.

Vägledarutbildningen gav mersmak

Eftersom att skrivandet alltid har varit ett terapeutiskt verktyg för Jessica, har hon länge velat hjälpa andra att få verktygen, så när Write Your Self precis släppt vägledarutbildningen var hon en av de första som klev på.

Hur var det för dig?

– Det var som att något jag alltid vetat djupt inom mig blev bekräftat genom utbildningen. Det blev också då jag verkligen förstod hur många som skulle kunna bli hjälpta av att få skriva. Utbildningen gav också mersmak. Jag fördjupade mig i forskningen som Write Your Self-bygger på och utbildade mig även vidare på Therapeutic Writing Institute. Terapeutiskt skrivande är något jag bara blivit mer intresserad av.

Idag håller Jessica regelbundna kurser och workshops med stöd i Write Your Self-metoden, men hon adderar också sin egen personliga och terapeutisk erfarenhet samt lärdomar från andra utbildningar.

Använder du skrivandet i ditt arbete på kriminalvården?

– Många som är häktade eller sitter i fängelse känner sig ensamma och isolerade och skriver på eget initiativ. Mina klienter som jag har i samtal kan jag ibland ge skriftliga hemläxor, och vissa finner det väldigt hjälpsamt.
Jag får ständiga bevis på att pennan och pappret hjälper människor. Jag önskar att alla inom socialt arbete får kunskap om terapeutiskt skrivande.